maanantai 15. elokuuta 2016

Tyrni-mansikkasmoothie atoopikolle

Luin Terveyskirjastosta, että atooppista ihottumaa esiintyy 15 %:lla kouluikäisistä lapsista. Se on harmillisen suuri osa, kun tiedän, miten työläs tauti on hoitaa. Onneksi oireet kuitenkin helpottavat valtaosalla vuosien karttuessa ja saattavat hävitä jopa kokonaan. Valitettavasti näin ei kuitenkaan käy kaikille. Itselläni atooppinen ihottuma ei ole koskaan täysin kadonnut ja aikuisena siitä on tullut stressitason mittari - mitä useampi asia on palamassa pohjaan, sitä huonommassa kunnossa ovat käteni. Rasvaaminen on raskasta eikä se aina edes auta. Suosin perusvoiteissani luonnonkosmetiikkaa ja olen pyrkinyt eroon kortisonivoiteista, koska ne vaikuttavat kudosten uusiutumiseen ja ohentavat ihoa sekä luustoa. Yhtä tehokasta ulkoista hoitokeinoa kuin Locoid en ole kuitenkaan löytänyt. 

No mutta, mikä sitten auttaa, jos ei rasvaaminen? Vastaan: tyrni.
Ei kuitenkaan öljynä iholla vaan sisäisesti. Kun taivealueeni alkavat punoittaa, heitän kourallisen pakastetyrnimarjoja aamusmoothieni joukkoon ja orastava ihottuma on tiessään. 
Tyrni-mansikkasmoothie

1 banaani
1/2 dl pakastemansikoita
1/4 dl pakastetyrnimarjoja
1/2 dl Alpro Natural kookoksella
1,5 dl mantelimaitoa
2 rkl Valo rouhittua pellavaa + tyrniä

Heitä kaikki ainekset kerralla blenderiin tai smoothiekoneeseen ja surauta muutaman sekunnin ajan.
---
Jos tyrnin muikeus mietityttää, siihen tottumaton voi aloittaa esim. blandaamalla 100 % tyrni- ja omenamehua. Olen kuitenkin omalla kohdallani huomannut, että kokonaiset marjat ovat kaikkein tehokkaimpia atooppisen ihottuman hoidossa ja smoothien seassa tulee marjoista syötyä myös siemenet, jotka sisältävät hyviä rasvahappoja ja ikään kuin "voitelevat" eli korjaavat ihokudosta sisältäpäin. Koska lapsilla atooppinen ihottuma esiintyy usein niin kutsuttuna maitorupena, jaksan epäillä maidolla olevan vaikusta atopian oireisiin vielä aikuisenakin. Siksi pyrin ihoni reagoidessa välttämään maitotuotteita ja käyttämään kasvispohjaisia maitoja ja jogurtteja sen aikaa, kun ihottuma on pahimmillaan. En kuitenkaan pidä sitä "uhrauksena", sillä esim. Alpron kookoksella maustettu Natural soijajogurtti antaa mielestäni kivaa sävyä smoothieille ja tuorepuuroille.

Jo tyrni-vihersmoothien reseptiä jakaessani sivusin Turun yliopistolle aikoinaan tehtyä väitöskirjaa, joka tutki tyrnimarjojen ja siementen vaikutuksia atooppiseen ihottumaan ja löysi näiden väliltä positiivisen yhteyden. Tämän lisäksi tyrni sisältää runsaasti ravintokuitua, jota en koe saavani tarpeeksi muista lähteistä - on nimittäin tutkittu, että aineenvaihdunnan ongelmilla ja suolen toiminnalla on vaikutusta atooppisen ihottuman ilmenemiseen. Sen vuoksi myös pellavarouhe on ollut hyvä lisä ruokavaliooni, sillä reilu ruokalusikallinen esim. välipalajogurtissa riittää pitämään kropan käynnissä. Valon pusseista löytyy pelkän paahdetun ja rouhitun pellavan lisäksi myös kuivattuja marjoja, jotka on jätetty niin reilun kokoisiksi, että tuovat sellaisenaan makua esim. aamupuuroon. Koska ikinä ei tiedä mitä makua kulloinkin tekee mieli, pidämme kaapissa yleensä koko repertuaaria - sieltä voi sitten kauhaista aina sitä, mitä haluaa vaikka smoothieensa laittaa. Tätä postausta varten Linseed lahjoitti meille avaamattomat paketit niin sain tass varastot täyteen ja kuvat onnistumaan. Tyrniä sisältävä pussi kuitenkin kuuluu meillä kalustoon: olen huomannut sen säännöllisen käytön ennaltaehkäisevän tehokkaasti ihoni kunnon romahtamista.
Löytyykö teiltä luottoniksejä iho-ongelmien hoitoon? Tai vielä parempaa: ennaltaehkäisyyn? 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti