sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Joulukuun kuudes

Kerran vuodessa Suomea palvova patrioottinen osa minusta pääsee valloilleen. Sen tietäen päätin lentää Moskovasta kotiin itsenäisyyspäiväksi. Aion myös tänään leiriytyä klo 12 sohvan nurkkaan ja nököttää sielä ilman pissataukoja koko Tuntemattoman sotilaan kolmituntisen. Tiedän, että itken taas vuolaasti hiljaisuuden laskeutuessa ja Finlandian kasvaessa täyteen loistoonsa. Elokuvan jälkeen soitan sen vielä uudelleen Spotifyista. Sitten Maamme-laulun - enkä voi lopettaa itkemistä, saatikka istua alas.

Kouluaikoina olin aina vapaaehtoinen pitämään puheen itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa. Yleensä muita innokkaita ei ollut. Taisin olla ainoa, jolle tuntui luontevalta kertoa paikalla oleville veteraaneille, miten kiitollisia me jälkipolvet heille olemme. Yleensä puheeni olivat ylväitä - dramaattisiakin, mutta niin on myös joulukuun kuudes. Ja se taas johtuu siitä, että Suomessa itsenäisyyden konnotaatio on sota. Vihreiden kansanedustaja Emma Kari auttoi minua ymmärtämään tämän kirjoitettuaan tänään blogissaan: "Suomessa itsenäisyydestä puhuminen tuntuu olevan sodasta puhumista." Vaikka itsenäisyyden tulisi ennen kaikkea olla iloinen asia, melankolinen suomalainen ei suostu hautaamaan mennyttä - liian usein puheita maamme itsenäisyydestä varjostaa sotien kova hinta. Itsenäisyyspäivää tulee juhlia arvokkaasti, mutta aito iloitseminen ei mielestäni turmelisi ylpeyttämme sotien tapahtumista saatikka saisi meitä unohtamaan isovanhempiemme uhrauksia.

Tänään me sytytämme sinivalkoiset kynttilät ja syömme olohuoneen puolella pyhäpöydän ääressä yhdessä ystäväperheen kanssa. Menu pitää sisällään periskandinaavisia herkkuja kuten poronkäristystä. Toivotamme kuitenkin vieraat ensin tervetulleiksi näillä suupalan kokoisilla cocktail-Toast Skageneilla. Jälkiruoaksi taioin jo eilen jääkaappiin liivateettomat panna cottat, jotka ohjeen mukaan tarjoillaan jouluisesti Valion luumu-rusinakeitto kaverinaan. 
Suupalan kokoinen Toast Skagen (10 leipäkolmiota)

1 keitetty muna
1 pieni punasipuli
200 g katkarapuja
2 rkl majoneesia
100 g ranskankermaa
3 tl Dijonia
1 tl sitruunan mehua
silputtua tilliä
silputtua ruohosipulia
suolaa
valkopippuria
(avokado)
(mätiä koristeluun)
paahtoleipää

Keitä kovaksi (10 min.) yksi muna, kuori se ja riko haarukalla pieneksi. Sulata ja valuta katkaravut. Hienonna punasipuli. Sekoita keskenään kaikki ainekset ja anna vetäytyä tunnin verran jääkaapissa. Halutessasi paloittele mukaan avokado juuri ennen tarjoilua. Paahda leivät rapeiksi, halkaise ne ja annostele muutaman ruokalusikallisen verran seosta leiville. Koristele ruohosipulisilpulla ja mädillä halutessasi.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti