maanantai 14. maaliskuuta 2016

Pietari-vinkit itään matkustavalle

Piipahdin viikonloppuna Pietarissa. Huom. piipahdin, koska matka Helsingistä junalla on sama kuin kävisin kotona Pohjanmaalla. Hyppäsin aamu klo 6 Allegroon ja olin perillä jo reilusti ennen puolta päivää paikallista aikaa. Viisumissa matkan tarkoitus oli turismi, mutta tuli mun vähän töitäkin tehtyä. Tärkeintä oli kuitenkin, että pääsin tapaamaan yhä Moskovassa opiskelevan vaihtaribestikseni Katjan ja viettämään naurun täyteisen tyttöjen viikonlopun.

Olin käynyt Pietarissa viimeksi lapsena eikä muistikuvia juuri ollut muusta, kuin Talvipalatsin hulppeasta portaikosta. Kaupunki on kuitenkin Moskovaa selvästi eurooppalaisempi eikä englanninkielinen palvelu ole yhtä kiven alla, kuin maan pääkaupungissa. Vaikka Pietari ja Moskova ovat molemmat vain muutaman tunnin matkustuksen päässä, suomalaisten kynnys lähteä rajan toiselle puolen tuntuu olevan samalla tasolla, kuin Neuvostoliiton aikana. Yhteistä historiaamme venäläisten kanssa ei saa kauniimmaksi - se on fakta ja on valitettavaa, että hieno kulttuuri jää monelta kokematta ennakkoluulojen vuoksi. Pelottavat viisumisolmutkin aukeavat yllättävän kivuttomasti molemmin puolin rajaa operoivien matkatoimistojen avustuksella (esim. Lähialuematkat). Jos siis suunnitelmissa on lähiloma, jonka kohde ei vielä ole varmistunut, suosittelen pariisimaista Pietaria. Tässä sinne muutama tärppi:

Liikkuminen Pietarissa

Pietariin ja takaisin pääsee kätevimmin Allegrolla. Pullitin itse meno-paluustani 118 euroa. Lentoaika Helsingistä Pietariin on noin 1h 5 min. ja Finnairin hinnat pyörivät max. 200 eurossa. Vuoroja välillä on pari päivässä.

Perillä huomaa, että Pietari on yllättävän kompakti kaupunki ja keskustassa merkittävimmät nähtävyydet ovat aikalailla kävelymatkan päässä. Kätevin tapa liikkua pidemmälle on metro. Kaupungin julkiseen liikenteeseen on mahdollista hankkia matkakortti, jolle ladataan X-määrä matkoja, mutta viikonloppupyrähdyksen ajaksi suosittelen matkakolikitat, joita voi ostaa automaateista metroasemilta. Kännykkään kannattaa ladata Yandexin (paikallinen Google) metrosovellus, johon voit syöttää määränpääsi. Sovellus tunnistaa sijaintisi ja määrittää optimaalisimman reitin.

Majoittuminen Pietarissa

Pietarissa on useampiakin hotelleja suomalaiselle tutuilta ketjuilta kuten Radisson, Crowne Plaza ja Novotel. Omalta S-ryhmältämmekin löytyy kaupungista peräti kolme Sokos Hotellia. Tykkään itse panostaa majoitukseen ja aina, kun budjetti vain sallii, varaan luksusta. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, mutta täytyy sanoa, että teen ennemmin löytöjä, kuin turvaudun ketjuihin. Yövyin viime viikonlopun visiitilläni TripAdvisorista bongaamassani Petro Palacessa ja olin oikein tyytyväinen valintaani.

Ruoka Pietarissa

Neljän kuukauden Moskovan vaihtoni aikana en kertaakaan saanut syödäkseni pahaa ruokaa. Jopa suosituimpia nähtävyyksiä ympäröivien kahviloiden annokset olivat ok. Tämä päti myös Pietarissa. Venäjän suurkaupungit eivät siis ainakaan vielä tunnu kärsivän Euroopassa yleisestä vaivasta: turistiruoasta. Tarkoitan tällä ilmiötä monissa keskeisellä paikalla sijaitsevissa ravintoloissa, joissa hinta ja laatu eivät kohtaa ollenkaan. En todellakaan suostuisi Roomassa poikkeamaan Colosseumin juurella nököttävään trattoriaan, mutta Pietarissa en epäillyt hetkeäkään piipahdanko Iisakin kirkon viereseiseen "Cчастьеen". Myös kaikki Nevski Prospektilla testaamamme paikat olivat parempia kuin hyviä. Jos seikkailumielinen pistäytyminen ei kuitenkaan houkuttele niin TripAdvisorin top-paikkoihin voi luottaa Venäjälläkin. Lehdistä ja blogeista löytyy myös usein hyviä tipsejä.
Älä missaa Pietarin parhaita burgereita!
Waves - Burgers&more on etsimisen arvoinen.
Me söimme kaupungin parhaat burgerit Wavessa ja upean italialaisen illallisen Italy Groupin ravintolassa. Venäjällä ketjuja ei tarvitse karttaa yhtä kaukaa, kuin täälä Suomessa: rajan toisella puolen ne ovat yleensä tae keskivertoa paremmasta ruuasta ja miljööseen on ollut rahaa panostaa. Hyvin pietarilainen malli ovat itsepalveluravintolat eli stolovajat, jotka tarjoilevat perinteistä venäläistä ruokaa edulliseen hintaan. Suuri osa kaupungin stolovajista on vieläkin yhtä nuhjuisia, kuin Neuvostoliiton aikaan, mutta esim. Marketplace-ketju on tuonut mallin 2000-luvulle ja ruoka oli kohtuullisesta hinnastaan huolimatta keskivertoa työpaikkaruokalaa parempaa.
Marketplace-itsepalveluravintoloissa (stolovajat) on panostettu myös viihtyvyyteen.

Pietarin nähtävyydet

Pietari on jo itsessään näkemisen arvoinen kaupunki: se on täynnä 1800-luvun lopulta peräisin olevia majastettisia rakennuksia ja ihania kahviloita. Kaupunkia on lukuisten kanaaliensa innoittamana tituleerattu Pohjolan Venetsiaksi, mutta minun mieleeni se toi ennemminkin Pariisin.

Jos olet tunnelmaturisti, Pietari tarjoilee sinulle kiehtovan kokonaisuuden perinteistä venäläisyyttä vahvoilla länsimaisilla mausteilla. Yhdistelmän kokee parhaiten kävelemällä ristiin rastiin keskustassa ja poikkeamalla mielijohteisesti sisään liikkeisiin ja ravintoloihin. Varsinkin jos pitää shoppailusta, Venäjän suurkaupungit ovat nyt parasta antia: ruplan kurssi antaa anteeksi isommatkin ostokset ja rajan takaa löytyy paljon sellaista, mitä Suomessa ei ole. Täytyy kuitenkin olla mieltynyt venäläisten tyyliin, että löytää edes paikallisesta H&M:stä mitään päällepantavaa, sillä niin targetoidusti maailmallakin tunnetut brändit ovat sisäänostaneet tuotteensa: karvaa, kukkaa ja kimallusta kiteyttää aika hyvin Venäjän vaatetarjonnan.

Jos taas olet turistityypiltäsi nähtävyyksien metsästäjä, kannattaa Pietarissa kiertää ainakin Eremitaasi-kokoelmaan kuuluvan Talvipalatsin sisältö sekä venäläisen taiteen museo. Kesällä upea kohde on Pietari Suuren kesäpalatsi, Pietarhovi, joka on noin 1,5 h bussimatkan päässä keskustasta. Mikäli valtiotason asiat kiinnostavat muutenkin kuin päämiesten asuintilojen osalta, Venäjän poliittisen historian museo on varmasti mielenkiintoinen kohde. Lisäksi Pietarinkävijälle Iisakin kirkko ja Kristuksen ylösnousemuksen katedraali ovat aika must.
Venäjä on kompleksinen, mutta kiehtova maa, jonka kulttuuriin viehtyy, kun sen oppii tuntemaan. Venäläiset ovat erittäin vieraanvaraisia ja lämpimiä, kun heidän kanssaan ystävystyy. Ei voi kuitenkaan sanoa, että on nähnyt Venäjän käytyään Pietarissa tai Moskovassa - mutta niistä on hyvä aloittaa!

t. matka-Viivi
6 kommenttia:

 1. Mahtava kirjoitus, kiitos linkistä! :)Itse myös yllätyin kuinka ihanan tunnelmallinen oli Pietarin keskusta ja kuinka kävellen pääsi helposti "kaikkialle".

  Monien ennakkoluulot ovat ehkä samaa sarjaa kuin Afrikan suhteen, nähdään koko alue samanlaisena homogeenisena alueena josta on vain negatiivisia asioita sanottavana. Tästä ajatuksesta kun pääsee eroon niin huomaakin kuinka monia eri vivahteita maassa onkaan ja paljon myös hyvää ja mielenkiintoista, kuten esim. kirjallisuus ja ruoka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Kat! :] Olen monesti ihmetellyt miten ennakkoluuloisia suomalaiset voivat olla naapurimaataan kohtaan ja miten harva on oikeasti rajan takana käynyt. Toivon todella, että useampi meistä lähtisi katsomaan miten hieno maa tuolta muutaman 100 km:n päästä löytyy!

   Poista
 2. Minäkin ajattelin mennä kesällä uudestaan käymään Pietarissa ja nappaan kaverin myös mukaan reissulle. Itse pidin Pietarissa eniten siitä, että kaupungissa välittyi aito tunnelma. Kaupunki ei ole vielä niin paljoa täyttynyt turisteista, joten siellä näkyy hyvin paikallinen kulttuuri. Halvat hinnat ja lyhyt matka tietysti houkuttelevat piipahtamaan näin pian uudestaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruplan kurssi on kyllä otollinen pienelle (ja miksei isommallekin) kaupunkilomalle Pietarissa. ;]

   Nyt kun sanoit tuosta tunnelmasta niin muistan itsekin oikein pysähtyneeni hengittelemään alkukevään harmautta ja aitoa venäläisyyttä, joka vallitsi kaikkialla. Seikkailijaluonne nauttii, kun turistimassat eivät ihan vielä ole ehtineet pilaamaan paikkoja.

   Poista
 3. Olipas hyvä lukea tämä, kun ylihuomenna on lähtö Pietariin. Kiinnostaa erityisesti nuo itsepalveluravintolat stolovajat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattuipa hyvin, että päädyit tänne vielä ennen matkaasi. :] Toivottavasti nautit Pietarista yhtä paljon kuin minä!

   Poista