tiistai 22. maaliskuuta 2016

Parsarisotto – kevätsesongin avaus

Onnistuneen risoton salaisuus ei oikeasti ole mikään salaisuus. Avaimet onnistumiseen tämän italialaisen klassikon kanssa ovat kunnon risottoriisi, reilu loraus kuivaa valkoviiniä ja aito Parmesan. Ne pelastavat avuttomammankin kokin ja antavat vaikutelman siitä, että kaikki on under control. Hyvien raaka-aineiden lisäksi risottoa täytyy kuitenkin myös malttaa hämmentää. Kauhan varressa seisominen on tärkeää, jotta riisistä saadaan irtoamaan tarpeeksi tärkkelystä. Tärkkelys nimittäin on se, mikä tekee risoton koostumuksesta kermaisen - ei creme fraiche. Sitäpaitsi se tulee ihan väärästä valtiostakin. Kaveriksi lieden äärelle sopii hyvin Dreissigackerin Riesling – joka muuten toimii hyvin myös itse risoton kanssa!

Vaikka perusrisotto selviää ihan omillaankin, parsa on sille hyvä kaveri. Rakastan parsaa - ja rakastan risottoa. Siksi tämä seuraava resepti poikkeuksetta avaa meidän keittiömme parsakauden.

Edustan itse sitä koulukuntaa, joka kuorii parsat. Olen testannut höyryttää parsoja sekä kuorellisina, että kuorettomina ja ainakin omassa suussani kuoret saavat parsat maistumaan puulta. Myönnän, että kuorimaveitsen kanssa leikkiminen on äärimmäisen turhauttavaa, mutta tässäpä ohjeessa kuivista päistä ja kuorista keitetään ihana kasvisliemi risotolle ja lupaan, että kaikki vaiva on sen arvoista!

Parsarisotto

nippu parsoja
1 iso sipuli
2 dl risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
noin 5 dl itsetehtyä kasvislientä*
raastettua parmesania
oliiviöljyä
voita
suolaa ja pippuria

*Poista parsoista puinen osa tunnustelemalla, mistä kohdin varsi napsahtaa poikki. Tämän jälkeen kuori parsat nuppuja lukuunottamatta.  Mausta 5 dl vettä ripauksella suolaa ja ala hiljalleen keittämään kuoria ja varsien puisia osia. Paloittele kuoritut parsat haluamasi kokoisiksi paloiksi - esim. peukalonpää on hyvä mitta. Höyrytä parsapaloja noin 1 desilitrassa suolalla maustettua vettä. Pari minuuttia riittää, sillä palat saavat jäädä reilusti al denteiksi. Ota parsojen keitinvesi talteen ja jäähdytä palat kylmässä vedessä. Lisää keitinvesi tuleilla olevaan kasvisliemeen ja siivilöi se talteen.

Kuullota kattilassa runsaassa voissa silputtu sipuli, kunnes se pehmenee. Älä ruskista. Lisää sekaan riisi ja hämmennä, kunnes riisi muuttuu hivenen läpikuultavaksi. Lisää viini ja anna kiehahtaa siten, että neste haihtuu lähes kokonaan. Kaada sen jälkeen kattilaan pari desiä itsetekemääsi kasvislientä. Hämmennä nestettä riisiin ja anna välillä imeytyä. Risotto saa kiehua koko ajan hiljalleen, mutta älä päästä sitä kuivumaan. Käytä tarvittaessa enemmän lientä. Jatka, kunnes risotto on pehmeän täyteläistä, mutta jyvät edelleen kiinteitä. Tämä vie noin 20 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita mukaan muutama teelusikallinen voita sekä runsaasti raastettua parmesania. Lisää lopuksi keitetyt parsapalat ja sekoita. Ripottele päälle vielä hieman parmesania ja tarjoile välittömästi.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti