perjantai 9. syyskuuta 2016

Kauhajoen Ruokamessut 2016

2. - 4. syyskuuta, kotipitäjässäni Kauhajoella, järjestettiin 26. Ruokamessut. Olin perjantaina Hämes-Havusen taloinpoikaistalon porteilla ensimmäisten joukossa ja lupasin itselleni, että raportoin alueen tunnelmista tänne heti, kun koneen ääreen pääsen. No, tänään Ruokamessuista on kulunut päivälleen viikko. Työ ja nyt vielä sen yhteensovittaminen opiskeluun on vienyt mut täysin mukanaan eikä aikaa saatikka jaksamista bloggaukselle ole tuntunut löytyvän oikein koko kesänä. Syksyn tullen saan kuitenkin yleensä lisäenergiaa: värien rikastamat viilenevät illat ja kuulaat aamut ovat mun juttuni - puhumattakaan sienistä ja ravustuskaudesta! 

Myös Kauhajoen Ruokamessut on eräänlainen kesän päättymisen merkki. Vuosittain syyskuun alkuun ajoittuva tapahtuma on oodi elonkerjuulle ja sään suosiessa Hämes-Havunen ympäroivine peltoineen on silloin Suomen hymyilevin paikka. Tänäkään vuonna edes sisälle ei päässyt ilman karetta suupielessä, kun jo porteilla vierailijaa tervehtivät Alpon savannin eläimet. 
Messujen tämän vuotisen teeman mukaisesti "Villiä makujen taikaa" oli viikonlopun aikana tarjolla sekä Sami Tallbergin, että Maija Silvennoisen kokkausnäytöksissä. Muissa ohjelmanumeroissa puhuttiin mm. gluteenittomasta elämästä, kulttuurin ja ruuan suhteesta sekä maaseudun mahdollisuuksista nyt ja tulevaisuudessa. Asiantuntevana juontajana toimi Mia Halonen. 
SunSpeltin kotimainen kvinoa ja Valo24h-pellavatuotteet sopivat keliaakikonkin ruokavalioon. 
Puhtikaura on vuoden kotimainen elintarvike.
Ruukinkylän herkkujen marinoituja valkosipuleja voi napostella ihan sellaisenaankin.
Harjunpään taimistolla oli mukanaan sipuli poikineen. 
Monien maistiaisten jälkeen päätimme messukierroksemme Lotta kanttiiniin. Iltapäiväkahvittelu oli kuin aikamatka 40-luvun alkuun, eivätkä lätyt ole koskaan maistuneet niin hyviltä, kuin Eldakajärven jään soidessa taustalla. Samalla tutkailimme ostoskassiemme sisältöjä: muikkukukko, karjalanpiirakoita, Sanelli-kokkiveitsi, Närpiön vihanneksen herkkukassi, Kolatun Juustolan Ruska-munajuusto, Pirjon Pakarin kauraleipä, Koivumäen Tyrnitarhan tyrnijauhe ja Lumina siemennäkkäri leivontaseos. Ah, mitä herkkuja! Mikäli et tänä vuonna ehtinyt mukaan, Ruokamessut järjestetään Kauhajoella jälleen 1. - 3.9.2017.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti