sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Parvekkeen basilikan uusi elämä: kotikutoinen pesto

Niin kutsuttu "opiskelijaruoka" ei ole koskaan ollut mun mieleeni. Kröhöm, kermaperse!
En vain voi sille mitään, että musta hintaan 2,60 € tarjottu lounas koululla on laadultaan ala-arvoista enkä tule siitä täyteen. Kotipuolessa nuudelit katkaravuilla vielä menee, mutta tonnikalasta en tykkää edes pizzassa, saatikka sitten pastassa.

Koska pelkällä kaurapuurollakaan ei elä, oli keksittävä jotain ruokaisampaa, mutta samalla herkullista apetta tenttkirjojen oheen. Mielellään myös nopeatekoista. Pasta on aina hyvä vaihtoehto ja kun yhtenä maanantaina heitin viikonlopun jämät vanhemmiltani tuparilahjaksi saamaani mortteliin, se oli siinä.  Aloin syömään spaghetti al pestoa. Paremman puutteessa kelpuutan Saclan tai Barillan alla Genovesen, mutta kun ehdin/viitsin/jaksan/pystyn panostamaan, teen koko homman itse alusta saakka. Ja nyt, kun olen onnistunut koko kesän pitämään basilikankin elossa parvekkeella, omatekemää pestoa on tullut nautittua aiempaa enemmän!

Kotikutoinen pesto (2,5 dl)

2 valkosipulinkynttä
50 g pinjansiemeniä
50 g tuoreita basilikanlehtiä
1,5 dl oliiviöljyä
50 g voita
4 rkl raastettua parmesania
suolaa & pippuria

Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa ne morttelissa pinjansiementen kanssa. Lisää ripaus suolaa. Survo niin kauan, että pinjansiemenet rikkoutuvat. Lisää basilikaa muutama lehti kerrallaan ja survo ne seokseen. Lisää oliiviöljyä seokseen ohuena nauhana ja sekoita samalla,, kunnes seos on kermaisen paksua. Sekoita mukaan voi ja mausta pippurilla. Sekoita joukkoon parmesan.

Tai sitten älä edes ala hifistelemään morttelin kanssa vaan hurauta kaikki aineet hienoksi blenderissä.

Pesto säilyy jääkaapissa parisen viikkoa ja on parasta perinteisen spaghetin kanssa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti