torstai 2. kesäkuuta 2016

Kesäkurpitsalasagne alle tunnissa

Usein mainitessani intohimoisesta suhtautumisestani ruokaan, minulta kysytään, että laitanko kotona joka päivä illallista? Vastaus on kyllä, joka päivä - paitsi tietysti silloin, kun ylitän kynnyksen ravintolaan jonkun muun ruokittavaksi. Piipahdan myös tekemässä ruokaostokset joka päivä. Olen kotoa oppinut, että kaupassa käyminen on sosiaalinen tapahtuma ja tapa varmistua raaka-aineiden tuoreudesta. En voisi kuvitellakaan meneväni vain yhtenä päivänä viikossa ruokakauppaan ja ostavani seitsemän päivän tarvikkeet samalta istumalta. Mitä jos minun ei sitten torstaina teekkään mieli sunnuntaina kyseiselle päivälle kaavailemaani porkkanasosekeittoa? Lounas on saattanut jäädä nopeaksi hotaisuksi ja odottamatta kiireiseksi muuttuneen päivän päätteeksi uunilohi tuntuu hyvältä ajatukselta. Mieli ja tilanteet muuttuvat enkä siksi halua sitoa itseäni ennalta määrättyyn ateriarytmiin, vaan haluan voida syödä, mitä kulloinkin ajatuksissani halajan.

Myönnän, ettei nopeatempoinen elämänmeno aina tee ruoanlaitosta helppoa ja vaikka luottoreseptejä löytyy tarpeeksi iso kourallinen, ettei yksittäiseen ruokaan pääse kyllästymään, uudet arjenpelastajat ovat aina tervetulleita. Sellaisia toimitettiin meille Unileveriltä kuin tilauksesta, kun pieni perheemme pääsi mukaan Radio KISS:in kokoamaan testiryhmään Knorrin Maailman maut -ateriasarjalle.

Kokonaisuuteen kuuluu tällä hetkellä neljä eri pakkausta, jotka sisältävät kuhunkin ateriaan tarvittavat mausteet ja kuivat aineet. Lista erikseen ostettavista tuoretuotteista löytyy paketin kyljestä ja taakse laaditut ohjeet ovat niin selkeät, että vähemmänkin keittiössä häärinyt kokki onnistuu varmasti. Jokaisesta ateriasta riitti hyvin kahdelle aikuiselle - Lasagnea ja Enchiladaseja jäi seuraavallekin päivää.

Valmistamme harvoin makaronilaatikon tai keitettyjen perunoiden ja ruskean kastikkeen tyyppistä "perinteistä suomalaista" kotiruokaa. Sen sijaan hyödynnämme reissuissa havaitsemiamme kikkoja ja lorautamme pastakastikkeeseen aina vähän valkoviiniä tai wokiin reilusti soijaa. En silti ole kummoinenkaan mausteiden käyttäjä - mielestäni suola ja pippuri kunnolla annosteltuna riittävät. J kuitenkin tykkää potkusta lautasella ja valmistaa usein omia marinadeja ja kastikkeita ja käyttää rohkeasti purnukoita lieden yllä olevasta kaapista. Minä olen selvästi varovaisempi ja siksi pidin Knorrin ateria-ainesten autenttisesta, mutta miedosta mausta. Saatoin kokata ilman paineita siitä, miltä lopputulos maistuisi - vai maistuisiko miltään. Knorr oli miettinyt kaiken puolestani eikä ylimääräisiin aineksiin tarvinnut koskea. J kuitenkin halusi tapansa mukaan säveltää ja heitti Tikka Masalaan lisää juustokuminaa, Green Curryyn osterikastiketta ja Lasagneen chilin. Kyllähän ne lisää makua toivat, mutta minusta ateria-ainesten kanssa pärjää ilman sooloiluakin. Meidän makunystyrämme taitavat vain olla liian paatuneita, että kaipaamme aterioihimme pieniä twistejä - kuten vihreää seuraavan Lasagne-ohjeen sekaan.
Kesäkurpitsalasagne
(ohje osittain Knorrin sivuilta)

1 Knorr Lasagne al Forno ateria-aines
220 g jauhelihaa
1/2 chili
1 sipuli
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
1 tlk tomaattimurskaa (400 g)
1 dl vettä
2,5 dl maitoa
20 g juustoraastetta
1/2 rkl öljyä
1/2 kesäkurpitsa

Laita uuni päälle 180 asteeseen. Poista chilistä siemenet ja paloittele se pieneksi. Silppua sipuli. Ruskista chili, sipuli ja jauheliha tilkassa öljyä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella. Lisää 1 dl vettä, tomaattimurska, tomaattitahna ja yrttiseos koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua 1 min. ajan. Pese kesäkurpitsa huolellisesti ja leikkaa juustohöylällä ohuiksi siivuiksi. Sekoita kattilassa valkokastike ja maito. Keitä 1 min. Aseta laakeaan uunivuokaan jauhelihakastiketta, lasagnelevyjä ja kesäkurpitsasuikaleita kerroksittain. Aseta kesäkurpitsasuikaleet aina lasagnelevyn päälle. Aloita ja lopeta jauhelihakastikkeella. Kaada päälle valkokastike ja ripottele pinnalle juustoraaste. Aseta vuoka uunin keskiosaan, paista noin 25-30 min. tai kunnes pinta on kullanruskea. Anna vetäytyä 5 min. ennen tarjoilua. 

2 kommenttia:

  1. Voi vitsit! Pitänee testata resepti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla noita muitakin Knorrin ateriakokonaisuuksia. Ne on ihan hyvä pohja lähteä tuunaamaan oman maun mukaan. :]

      Poista