torstai 12. maaliskuuta 2015

Turun huippu: Ravintola Kaskis

Jos on sitä mieltä, ettei Turussa ole tai sieltä tule mitään hyvää, niin on pahasti väärässä, sillä helmikuussa vuoden täyttänyt Erik Mansikan, Simo Raision ja Topi Pekkasen ravintola Kaskis Kaskenkadulla tarjoaa tällä hetkellä Suomen parasta rentoa fine diningia.

Kaskiksessa on vain sitä jotakin. Pojat eivät pelkää kokeilal uutta tai laittaa klassikkoannoksia uuteen uskoon - olen päässyt maistamaan mm. Toast Skagenin, kesäkeiton ja nyt bouillabaissen á la Kaskis: versiot, jotka päihittivät mennen tullen mielikuvituksettomiksi jämähtäneet perinneruuat.

Ruoka on jättänyt jopa minut usein sanattomaksi. Lautaselliset ovat kauneinta mitä olen koskaan nähnyt keittiöstä nousevan ja maut ovat kielellä niin puhtaita, että jokaisen raaka-aineen pystyy tunnistamaan. Jo omaksi klassikokseen muodostunut Kaskiksen kalaympyrä on aina yhtä yllättävä kokonaisuus kauden raikkautta eikä ravintolan omaa saaristolaisleipää voita mikään. Ellei ruoka yksin niin viimeistään sille paritettu viini räjäyttää potin - joka kerta.

Ruualla ei Kaskiksessa leikitä: raaka-aineissa suositaan lähialueen tuottajia ja viineissäkin painottuvat pientilalliset ja luomu. Kuuden ruokalajin Kaskis-menulla saa syötyä itsensä enemmän kuin täyteen. Annokset ovat reilun kokoisia, eikä pääraaka-aineissa, kuten lihassa ja kalassa, pihistellä. 58 euroa maksava menu + 40 euron viinipaketti jäävät suunnitellusti nippa nappa alle satasen. Laatuun nähden hinta voisi hyvin olla tuplan. Varaustilanne kuukauden päähän alkaa kuitenkin jo olemaan tiukka eli kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä Turkuun kohdistuvaa makumatkaa suunnitellessa.
Keittiön tervehdys
Sokerisuolattua siikaa, kukkakaalia ja rapua
Kaskiskebab, jogurttikastiketta ja tomaattisalsaa
Paahdettua mustajuurta, tummaa sipulilientä ja savukylkeä
Itseleivottua Saaristolaisleipää (omnom!)
"Bouillabaisse Kaskis"
Glaseerattua possunposkea, sitruunaa ja maa-artisokkaa
Porkkanakakkua, kanelia ja tuorejuustoa
Xoco Kaskis
Täysi ja onnellinen sybariitti illallisen jälkeen

1 kommenttia:

  1. Kaskis on kyllä niiiiin paras! :) Ja ihana blogi sulla! <3

    Ps. Meidän juttu Kaskiksesta löytyy täältä: http://avaruusasema.com/blogi/2014/07/kaskis-turku.html

    Tia

    VastaaPoista